pondělí 24. ledna 2011

Paprikové kuře s polentou

I pro další dětskou dobrotu jsme s Malou opět zavítaly do kuchařky Dagmar von Cramm Vaříme pro děti. 

Pro náš recept (pro 1,5 osoby) budeme potřebovat:
1 kuřecí prsa, malou cibuli, stroužek česneku, půl červené papriky, polévkovou lžíci olivového oleje, sůl, sladkou mletou papriku, 1/4 l kuřecího vývaru, autorka kuchařky doporučuje ještě paprikový protlak
instantní kukuřičnou polentu 



Omyté a osušené kuřecí prsíčko nakrájíme proti vláknu na úzké proužky stejně jako půlku papriky. Zprudka opečeme maso a přidáme pokrájenou cibuli, česnek, mletou papriku. Po krátké chvilce přidáme i kousky papriky ev. paprikový protlak. Mírně osolíme. Vaříme ca. 10 minut. Pokud je potřeba můžeme mírně podlít.

Paprikový protlak mi je prozatím velkou neznámou a až jej někde ulovím, budu se těšit na další výzkum.

Na poslední chvíli si připravíme polentu. Vývar přivedeme k varu a za stálého míchání přisypáváme kukuřičnou polentu. Je hotová, když se odděluje ode dna hrnce.

Šťavnaté, lehké, rychlé a zdravé.

PS. Tímto se přiznávám k závislosti na opečené paprice.

středa 19. ledna 2011

Přípitek k první recenzi

Dnes mi vyšla na mých stránkách Centrum detektivky krásná recenze od Richarda Spitzera mé knížky Prokletý osud. Jelikož je to recenze první a předpokládám také poslední, tak si zaslouží malou oslavu.
A jestliže se slaví, pak by se slušelo dobré pití a trochu k zobnutí. Co takhle klasiku - sekt Bohemia a k tomu

SÝROVÉ SUŠENKY Z LISTOVÉHO TĚSTA?
Budete potřebovat: listové těsto, nastrouhaný sýr (třeba eidam nebo čedar), slabě pokrájenou anglickou slaninu, sůl, dijonskou hořčici, vejce a pořádně rozehřátou troubu.
Listové těsto smícháme s najemno nastrouhaným sýrem a pokrájenou slaninou a solí a lžičkou dijonské hořčice. Řádně promíchanou hmotu vyválíme a rádýlkem pokrájíme na nejrůznější tvary o výšce ca. 3-4 mm. U mne vyhrává tvarová pestrost. Vejce rozmícháme se lžičkou hořčice a potřeme sušenky, které jsme naskládali na plech s pečícím papírem v dostatečném rozestupu. Pečeme dozlatova při ca 200°C.
Výsledek většinou nebývá příliš estetický ovšem než se stačím ohlédnout, je miska sušenek pryč.

Dáte si se mnou?

P.S. Další skvělá recenze v Zápisníku jedné knihovnice. Děkuji.

sobota 8. ledna 2011

Cizrnová polévka s vepřovým masem

Pokud si vyberete tuto polévku, máte postaráno o celý oběd. Dokonale totiž zasytí.
Její příprava se musí plánovat - cizrna se máčí. Ovšem je možné využít i moderních výdobytků - totiž použít plechovku sterilované cizrny. S Malou  jsme se však vrhly na přípravu pěkně postaru.
Cizrně se říká i "římský hrách". Pro vysoký obsah polysacharidů, bílkovin a vlákniny je velmi doporučovaná dětem. Dalším důvodem, proč využít některé ze širokého použití této výborné suroviny, je i vysoké procento vápníku, hořčíku a fosforu.

Tentokrát jsme s Malou vyzkoušely polévku, při jejíž přípravě budete potřebovat:
větší plátek vepřového masa, dvě menší rajčata, větší stroužek česneku, pórek, cuketa, 1-2 hrnky zeleninového vývaru, špetka kari koření, celerové listy, cibuli, bobkový list, sůl, olivový olej
A co ta malá ručka? Ta je samozřejmě také zapotřebí. Kdo by jinak kontroloval, co všechno je na stole a jaké kvality, že? Zde zkouška soli. Brrr. Neprošla.

Cizrnu podobnou hrachu, která má však jemně oříškovou chuť a je trochu větší necháme přes noc nabobtnat. Ideální je nechat ji naklíčit jeden až dva dny, protože pak je stravitelnější. Snížit nadýmavost lze i sloupnutím slupek (postup naleznete v odkaze pod článkem).

Nezapomeňte, že cizrna je luštěnina a solí se až nakonec. Druhý den nejprve necháme vařit nabobtnalou cizrnu asi půl hodiny v tlakovém hrnci. Vodu poté vylijeme.
Pokrájenou cibuli zpěníme na olivovém oleji, přidáme vepřové maso nakrájené na kostičky a orestujeme. Po chvíli přidáme nakrájený pórek a rajčata, bobkový list. Vše přesuneme do vývaru a asi 2 minuty vaříme na mírném ohni společně s pokrájenými listy celeru. Polévku dosolíme, event. opepříme a můžeme přidat špetku kari koření. Nakonec nezapomeňte odstranit bobkový list.

Polévka nádherně zasytí a zahřeje. A to ani nemluvím o krásně křupavých kuličkách cizrny. Nám chutnala. A Vám?

O cizrně se můžete dočíst třeba na těchto stránkách.

pátek 7. ledna 2011

Krásný nový rok

S opožděním přeji krásný nový rok plný zdraví, štěstí, lásky, tolerance a pohody!
Jako přání jsem si vybrala opět jednu z fotografií mého fotoblogu.
Zítra už ale opět budeme vařit. V předpřipravaném textu už pěkně bublá cizrna...