úterý 13. listopadu 2012

Borotín

Zříceninu hradu Borotína někdy nazývanou i Starý zámek naleznete při cestě z Tábora směrem na Sedlec.

První zmínky o hradu pocházejí z roku 1356.
Počátkem 17. století byl hrad císařskými vojsky vypálen a dostal se jako konfiskát do majetku Lobkowiců, kteří jej připojili k jistebnickému panství. Ti však vypálený hrad již neobnovili a ponechali jej svému osudu.
V první polovině 19. století byla část hradu zbořena a kámen zde získaný byl použit ke stavebním účelům.

V osmdesátých letech 20. století byl hrad necitlivě zajištěn a tak bylo poničeno mnoho cenných poznatků. Zůstaly zachovány části obou věží, zbytky starého paláce a zřícenina nového paláce s bránou.
Pokud se skutečně vydáte na cestu za touto romantickou památkou, což vřele doporučuji, rozhodně se nelekněte příjezdové cesty za odbočkou z hlavní silnice. Když už tato část trasy nebude sloužit k ničemu jinému, velmi dobře si připomenete doby dávno minulé a o to více se budete kochat z pohledu, který se Vám po pár set metrech naskytne.


Borotín neboli Starý zámek
Borotín neboli Starý zámek

Zřícenina ležící na vyvýšenině, kterou je možné po asfaltové silnici obejít dokola. Památka je v soukromém vlastnictví a kupodivu je její okolí velmi hezky upraveno (pokud se nedíváte směrem k bývalému baroknímu dvorci ) a nabízí poskytnutí útočiště trempům. Zkrátka romantika jak má být! Zřícenina gotického hradu je ze tří stran obklopena rybníky (Zámeckým rybníkem a Žabincem).
Neodolali jsme pohledu na rybník a rozhodli se prozkoumat hráz. Náš příchod zřejmě vyvolal v místním kačeřím hejnu vzrušení a tak se jedno káče vydalo na průzkum. Pár metrů si to ťapalo za námi, pak se ale rozhodlo využít lákavé vodní plochy a nezbedně hupslo do rybníka.
Krajina zde je tak romantická, že máte pocit, jako byste se rázem ocitli v jakémsi nádherně malovaném obraze.

Pokud se budete dívat na pohádku "Honza málem králem" pozorně sledujte okolí, kde se děj oderává. Borotín totiž v roce 1976 posloužil jako kulisa při filmování této pohádky. Ostatně není se čemu divit. Můžete se o tom přesvědčit sami.

Žádné komentáře:

Okomentovat