pátek 10. května 2013

O zpívajícím chlebu

Tak se opět po čase hlásím s trochou toho voňavého vyprávění. A protože odmlka byla obzvláště dlouhá, mělo by být pořádně vypečené.
Tentokrát to bude o tom, jak jsem podlehla davové vášni v pečení domácího chleba.

Potom, co jsem více než rok koketovala s myšlenkou o pokusu v téhle oblasti, jsem se konečně vrhla na praxi.
Jako první pokus jsem si vybrala pečení chleba bez hnětení. Na vzor jsem se mrkla na stránky ČRoBrno
Protože jsem měla připravenou tmavou žitnou mouku, byla výsledkem absolutní bašta, ale abych tak řekla, ne úplně fotogenická. Nevyběhl tolik a v místech řezu byl mírně vlhký.
Druhý pokus byl proveden za mírné obměny ve smíchání tmavé žitné mouky a hladké mouky.  No a....

Událo se to nějak takhle:

Ve větší míse jsem smíchala hrnek tmavé žitné chlebové mouky a 3 hrnky hladké mouky,
ca 1/2 lžičky sušeného droždí,
2 lžičky soli,
1 lžičku drceného kmínu.
Všechno jsem zalila 2 hrnky vody.  Výsledek je taková slušně řečeno patlanina. I ta má právo na pořádný život, takže aby se jí nádherně dařilo, přikryla jsem mísu utěrkou a dala na kynout.

Těsto by mělo kynout ca. 12 hodin, vše záleží na teplotě.
Ke konci kynutí se vinula po místnosti tak krásná vůně, že jsem měla chuť proces urychlit, aby byl chleba k nakousnutí co nejdříve. Ale prrr! Žádný spěch.
Nabobtnalou placku jsem vyndala po ca 12 hodinách na pomoučený vál a pomoučenýma rukama ji roztáhla na placku cca 2-4cm tlustou. Teď si zaslouží asi 15 minut odpočinout. Pak těsto opět chňapneme a párkrát přeložíme. Třeba zleva doprava na třetiny a podobně zespodu nahoru. A zase necháme 30 minut hajat pod utěrkou. Troubu zapneme na 230°C a necháme nahřát pekáč s pokličkou. Já používám mírně nahřátou skleněnou mísu s víkem (nechávám mírně nahřát). Mezitím chlebové těsto ještě dalších 30 minut odpočívá. Nahřátou nádobu vyndáme, poprášíme hladkou moukou a šoupneme do ní chlebový zázrak. Navrch je možné ještě něčím posypat. Přikryjeme víkem a dáme na 30 minut péct. Potom sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15 minut.

A kde je to zpívání? No jen se na něj podívejte! Chybí mu jen promluvit. A ke zpívání už pak není daleko. A když chlebu ne, tak mně do zpěvu je určitě!

Druhy mouky (žitná tmavá chlebová, špaldová, hladká..) je možné různě kombinovat a pro změnu lze přidat i do těsta i slunečnicová nebo dýňová semínka. 
Kolik času je tedy celkem zapotřebí? Asi 12 hodin kynutí, odpočinutí ca hodinu a čtvrt, pečení 45 min.

Než jsem dopsala článek, podařilo se mi upéct chleba už několikrát v nejrůznějších variantách a vždycky se po něm zaprášilo.